Oplossingsgerichte Engelentherapie

Wil je toewerken naar oplossingen in je leven en doe je dat graag in verbondenheid met de engelen? Dan is Oplossingsgerichte Engelentherapie zeker wat voor jou.

Zoals de naam al doet vermoeden, combineert deze therapie de oplossingsgerichte therapie met de engelentherapie. Deze twee therapievormen zijn heel mooi samen te gebruiken.

In de oplossingsgerichte therapie werk je toe naar jouw oplossing. Dat wil zeggen dat je toewerkt naar jouw persoonlijke doel, een manier van leven waar jij je prettig bij voelt. De theraspeut heeft als rol ‘leading from behind’. dit betekent dat deze je steun en helpt je eigen oplossingen te vinden en daarbij je eigen krachten aan te wenden. Je leert te kijken naar wat er al goed gaat en hoe je dit kunt uitbouwen. De therapeut is dus geen expert die je vertelt wat je moet doen. Jij bent je eigen expert. Want jij bent uniek. Dit past helemaal bij de visie van de engelentherapie: “Het antwoord dat ben jij!”
En is dat ook niet hoe de engelen werken? Zij helpen je, maar alleen op jouw verzoek. Jij bent een mens met een vrije wil, die zij niet zullen doorkruisen. Wanneer je hun hulp inroept, nemen ze de verantwoordelijkheid niet van je over. Want dan zouden ze je jouw ontplooiing en groei ontnemen.

In de oplossingsgerichte therapie verleg je je focus van het probleem naar de oplossing. Deze manier van werken wordt meer en meer wetenschappelijk getoetst en leidt tot goede resultaten bij uiteenlopende klachten. Twee grote onderzoeken hebben de effectiviteit aangetoond, nameloijk die van de Shazer uit 1991 den die van De Jong en Berg in 1998. Gemiddeld blijkt slechts 2,9 tot 4,6 sessies nodig te zijn om bij 74 tot 80% van de gevallen succes (namelijk dat clienten hun doel bereiken of belangrijke vooruitgang boeken) te bereiken. Dit effect loopt zelfs nog op naar 76-86 % nadat de therapie afgelopen. De problemen betroffen met name depressieve klachten en psychosociale klachten. De methode blijkt alleen minder effectief bij paniekaanvallen (50 % succes op lange termijn).

Wanneer je nu vanuit spiritueel perspectief naar deze werkwijze kijkt, is er een interessante verklaring mogelijk. De Wet van Aantrekkingskracht stelt dat datgene waar wij aandacht aan geven, toeneemt. Dat betekent dat gepieker over problemen en weerstand tegen klachten de problemen feitelijk verergeren.

De oplossingsgerichte therapeut helpt je versterken wat goed gaat. Net zoals de engelen jouw licht en goedheid zien, leer jij in de oplossingsgerichte therapie je eigen kracht te zien en aan te boren.

Hoe gaat het in zijn werk?

Binnen de oplossingsgerichte therapie wordt gewerkt met de wondervraag. Daarbij wordt in kaart gebracht hoe het eruit zou zien als je probleem zou zijn opgelost en hoe je omgeving hierop zou reageren. Door de wondervraag te beantwoorden, formuleer je hoe de oplossing er concreet uit zou zien in je dagelijkse doen en laten. Op die manier doorbreekt de wondervraag je fixatie op je problemen en gunt het je een blik op een alternatieve toekomst. In en oplossingsgerichte engelentherapie roepen we daarna de hulp in van een engel die je mag ondersteunen in het toewerken naar jouw oplossing. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van een visualisatie of meditatie.

Vervolgens ga je in de tijd tussen sessies door zoeken naar uitzonderingen (momenten dat het probleem er even niet is, of minder is). Dit kun je combineren met een engelendagboekje voor dankbaarheid. Door dankbaar te zijn voor wat goed gaat in je leven, stel je je daar meer voor open en dit stelt je in staat hiervan meer in je leven te creeeren.

Naast het ‘leading from behind’- principe (waarbij een oplossingsgerichte therapeut altijd aansluit op jou en jouw beleving) zal de oplossingsgerichte engelentherapie coach ook werken vanuit de heartlink. Dit zorgt ervoor dat de therapeut zich open stelt voor de engelen en hun wijsheid om zo van hart tot hart te kunnen werken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.