De maanengelen: uitnodiging voor een volle maan meditatie.

De kracht van de maan in religie en spiritualiteit

De maan is een potente kracht die zorgt voor de eb en vloed op aarde. Zoals de zee zijn eb en vloed kent, zo kennen wij mensen dat ook. We bestaan immers voor zo’n tachtig procent uit water. Sommige dagen zijn we vol energie, andere dagen zouden we liever in bed blijven liggen. Emoties zijn altijd in beweging en gaan op en neer als de zee.

De maankracht wordt sinds jaar en dag toegepast in magie en religie. Millennia lang hebben mensen met occulte kennis gebruik gemaakt van de energie van de maan. De maan beïnvloedt volgens deze stromingen de getijden van het leven en de onbewuste geest. De volle en de nieuwe maan hebben grote, magische krachten. Tibetaanse Boeddhisten observeren de volle en nieuwe maan in hun meditatie, in synagogen worden speciale gebeden opgezegd op de Sabbat voor de nieuwe of volle maan. Binnen Wicca worden esbats gehouden bij deze maandstanden.

Voor een ieder die zich bezig houdt met spirituele ontwikkeling zijn de volle maan en de nieuwe maan dan ook mooie momenten om aan spirituele beoefening. Dat kan via meditatie, gebed, rituelen en dergelijke. Je kunt hierbij ook heel goed de maanengelen aanroepen.

Maanengelen

Er zijn meerdere engelen verbonden met de krachten van de maan. Maanengelen zegenen je met hun krachtige maanstralen. Ze kunnen je inspiratie schenken via je dromen. Ook geven ze inzicht in de werking van de onbewuste geest, met name wanneer we slapen. Door ons te omhullen met hun licht kunnen we makkelijker invloed verkrijgen over de diepere lagen van onze geest.

Het jaar bevat 13 maancycli, die elk uit 28 dagen bestaan. Gabriël, de aartsengel van aspiraties, dromen, (bege-)leiding en communicatie, wordt in veel spirituele tradities gezien als de Aartsengel die heerst over de 13 maancycli. Gabriel helpt ons de kracht van de maan aan te trekken en ons te verbinden met de vrouwelijke kracht in ons. Gabriel stimuleert onze rechterhersenhelft, de kant van ons brein waar onze intuïtieve en creatieve vermogens zetelen. Ofaniël is de heerser over het maanwiel. Het maanwiel bestaat uit de 28 dagen of huizen van de maan. Iedere dag heeft een eigen engel.

De 14 dagen van de groeiende (wassende) maan helpen bij het leven inblazen van iets nieuws. Dit zijn uitstekende dagen voor het starten nieuwe projecten en voor het manifesteren en aantrekken van dingen in je leven.

De 14 dagen van de afnemende maan zijn geschikt om zaken en projecten af te ronden, maar ook om de dingen los te laten die je niet langer nodig hebt in je leven.

Volle maan meditatie 26 juni

Vandaag, zaterdag 26 juni, is het weer volle maan. Een mooi moment om je aan te sluiten bij een gezamenlijke meditatie op afstand. Wanneer de maan vol is, spiegelt de maan het zonlicht volledig naar ons terug. De volle maan kan dan ook een mooi moment zijn om je in meditatie af te stemmen op het Licht.

Deze volle maan is er tevens een gedeeltelijke maansverduistering. De volle maan beweegt ‘s nachts door het zuidelijk deel van de aardschaduw. De bovenste helft van de maan wordt daardoor verduisterd. Het verschijnsel is vanuit Europa niet te zien omdat de maan tijdens de eclips onder onze horizon staat.

Volgens Doreen Virtue is er deze lunar eclipse een ‘burst of new light’ die helpt het oude los te laten. Deze maanmeditatie vragen we de engelen dan ook ons te helpen dingen los te laten die wij niet langer nodig hebben in ons leven.

Voorbereiding

Je kunt deze maanmeditatie voorbereiden door een kwartier de tijd te nemen om in alle rust voor jezelf na te gaan wat je graag los wilt laten. Wellicht zijn er gewoonten (zoals roken, snoepen, roddelen of piekeren) die je graag los zou laten. Of misschien zijn er gebeurtenissen uit het verleden die je niet langer mee wilt dragen en wilt vergeven. Ook kun je projecten opschrijven die je wilt afronden. Welke dingen stel je al tijden uit en vormen daardoor een last die je onbewust maar mee blijft torsen? Schrijf ze op en neem ze mee in je meditatie.

Zorg voor een fijne meditatieplek waar je niet gestoord wordt. Als het mogelijk is, kun je in de buitenlucht mediteren, om zo dichterbij de energie van de maan te zijn. Is er buiten geen plek waar je in alle rust ongestoord kunt zitten, dan kun je ook heel goed binnen zitten. Een altaartje kan je een focus geven voor de meditatie. Je kunt deze aankleden hoe voor jou goed voelt. Mijn eigen altaar bevat edelstenen, kaarsen, een Boeddhabeeld, engelenbeeld en het Mariabeeld waarbij mijn oma vroeger bad. Voor deze volle maan meditatie kun je wellicht een ronde kom met water vullen, die symbool staat voor de maan. Wellicht heb je een maansteen die je voor je kunt leggen of in je hand kunt houden. Ook een kaart of afbeelding van aartsengel Gabriel behoort tot de mogelijkheden.

De meditatie

Je kunt je om 20.00 uur bij mij aansluiten om te mediteren. Hoewel we allemaal op onze eigen plek zijn, kunnen we toch op elkaar afstemmen en zo een veld van bewustzijn vormen. Je zult merken dat mediteren daardoor vaak gemakkelijker gaat en een diepere kracht bevat. Wanneer je niet kunt deelnemen om 20 uur, kun je je ook eerder of later afstemmen.

 • Steek voor je met de meditatie begint een of meer kaarsen aan. Je kunt daarnaast een wierrook stokje branden, of een olie in een verdamper gebruiken.
 • Ga rustig zitten.
 • Vraag de engelen om je tijdens deze meditatie te beschermen. Je kunt dit doen door middel van de diepblauwe mantel van Michael:

“Geliefde Aartsengel Michaël, plaats uw diepblauwe, beschermende mantel om mij heen. Laat hem dicht geritst worden van onder mijn voeten tot aan mijn kin. Laat de kap over mijn hoofd, net over mijn derde oog vallen.”

 • Ook kun je de engelen vragen je ruimte te zuiveren en omgeven met wit licht.
 • Grond jezelf door je voor te stellen dat onder je voeten twee lotussen groeien. De blaadjes openen zich zachtjes voor de aarde en nemen de kracht van de aarde op.
 • Voel de aardekracht via je voeten, je enkelen, je knieën en je bovenbenen naar boven gaan. Welke kleur heeft deze helende energie van moeder aarde? 
 • Laat de energie nu doorstomen naar je bekken, je buikgebied en je borstgebied en neem het geheel op in je hart. Je hart vult zich en lijkt uit te dijen.
 • Tegelijkertijd vormt zich een koord of wortel vanuit je stuitje de aarde in. Je kunt overtollige energie en alles wat je los wilt laten (zoals spanning en pijn) uit je lichaam via je stuitje de aarde in stromen. Voel je hier niet bezwaard over. Moeder Aarde gebruikt alle energie die je haar aanbiedt door deze om te zetten. Net zoals een stinkende composthoop de beste voeding voor je tuin vormt, zo kan Moeder Aarde alles wat je via je stuitje loslaat composteren.
 • Wanneer je geheel gevuld bent met de kracht van de aarde en alles losgelaten hebt uit je lichaam, stel je je voor dat zich op je kruin een prachtige, grote lotusbloem bevindt. Je opent deze en stemt je af op de volle maan.
 • Stel je voor dat er een maanstraal van de maan naar je kruin schijnt. Zie dit zilveren licht je kruin binnenkomen. Vul je kruin met dit zilveren licht. Het vult je hoofd, je hersenen, je ogen, oren, neus en mond met twinkelende energie. Je intuïtie en creativiteit worden erdoor gevoed raakt. Laat het vervolgens je keel instromen, via je schouders naar je hart. Daar voegen maanenergie en aarde-energie zich bij elkaar om een schitterende regenboog van opalen kleuren te vormen.
 • Stel je nu voor dat Aartsengel Gabriël voor je staat. Vraag Gabriëls hulp om nu los te laten wat niet langer goed is voor jezelf en het grotere goed. Je vertelt de aartsengel wat er op je lijstje staat.

“Geliefde Aartsengel Gabriel, ik laat nu …….los. Ik laat alles los wat mij niet langer dient, zodat er ruimte komt om zaken af te ronden en open te staan voor nieuwe zegeningen. Vul mijn gedachten en mijn hart met helend maanlicht en help mij mijn ware mogelijkheden te zien en ontwikkelen.”

 •  Je kunt nu een tijdje rustig in meditatieve stilte blijven zitten. Wellicht komen er beelden of nieuwe inlichtingen die je mee kunt nemen in de nieuwe maanfase die volgt.
 • Kom nu weer rustig tot jezelf. Haal een paar keer diep adem. Voel je lichaam contact maken met de grond. Wanneer je klaar bent, blaas je heel bewust de kaars(en) uit en daarmee laat je de meditatie los.

Ik vind het leuk om te horen welke ervaringen je had. Heb je verdere engelencoaching nodig om het oude los te laten en toe te werken naar het nieuwe, mail me dan gerust: engelentherapiecoach@hotmail.com.
Gezegende volle maan! 

Bronnen:

Raven, H. The Angel Bible. Godsfield Press (2006).
McGerr, A. Een schare engelen. Tirion (2001).
McGerr, A. Engelen Almanak. Tirion (2008).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.